Extinderea Unității de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad

Extinderea Unității de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad

 

            

Valoarea totală a lucrării ”Extindere, reabilitare, și modernizare  Unitate de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe Arad” este de 2.744 mii lei.

Prin execuția acestei lucrări se va reamenaja corpul existent în suprafață de 615 mp, se va realiza o supraetajare de 215 mp și o extindere de 230 mp astfel încât suprafața totală desfășurată a UPU-SMURD la finalizarea construcției va fi de 1.060 mp.

Necesitatea demarării unei astfel de lucrări a fost determinată de faptul că după unirea celor trei unități sanitare arădene (municipal, matern și județean) implicate în procesului de reorganizare în domeniul sănătății s-a desființat, potrivit prevederilor legale în vigoare, Compartimentul de Primire Urgențe existent în structura fostului spital municipal, astfel încât toată urgența este asigurată de Spitalul Clinic Județean de Urgență prin această unitate care funcționează la sediul central.

De asemenea potrivit prevederilor OUG nr.91 /26.10.2011 prin crearea la Arad a bazei aeriene pentru elicopterul SMURD, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad este implicat în derularea intervențiilor medicale din întreaga zonă de Vest în care este necesară implicarea elicopterului medical, cu efecte asupra volumului de muncă desfășurat prin UPU- Arad .

Această extindere va asigura crearea de spații adecvate pentru reducerea timpilor de așteptare și desfășurarea actului medical de urgență eficient. Menționăm că studiul de fezabilitate necesar pentru demararea acestei lucrări a fost finanțat din bugetul propriu al Consiliului Județean Arad .

        

Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO)

Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO)

 Actualizat : 17.01.2013
 
 
Aparatura constând în monitoare funcții vitale, monitor central, pacemakeri, defibrilator, cărucioare reanimare, injectomate,  aparat de ventilație, ecograf sondă pentru ecografie transesofagiană va deservi Compartimentul de recuperare Cardiologică care funcționează în structura Spitalului Clinic Județean de Urgență.

„Am inaugurat aparatura achiziționată la sfârșitul anului trecut de Spitalul Județean din banii Consiliului Județean. Este o aparatură care va deservi compartimentul de cardiologie , aparatură pe care spitalul nu a mai avut-o până în prezent. Suma pe care Consiliul Județean a alocat-o a fost de 530.000 de lei. Vom continua achiziționarea de aparatură pentru Spitalul Județean și în acest an și totodată va continua și partea de investiții, ținând cont că spitalul nu a fost modernizat prea mulți ani. De la preluarea în administrare a spitalului, investițiile efective ale Consiliului Județean se ridică la peste patru milioane de euro însă, în prezent avem angajată o lucrare de peste trei milioane de euro și anume, secția externă de TBC care se va construi la ieșirea din municipiu, în cartierul Grădiște. Avem proiecte pregătite și contracte pe care le vom semna în perioada următoare de încă aproape un milion de euro”, a declarat Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

Acest compartiment vine în completarea activității desfășurate de către Secția de Cardiologie a spitalului, dar va avea și o activitate complementară celei desfășurate de către Secția de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Spitalului Sf. Gheorghe în colaborare cu Universitatea de vest „Vasile Goldiș” și Spitalul din Debrecen.

Astfel compartimentul de recuperare va prelua atât pacienții cu afecțiuni cardiologice acute, după stabilizarea în secțiile cu profil acut cât și pacienții care au suferit intervenții chirurgicale pe cord deschis, până la recuperarea lor.

Dotarea cu aparatură medicală a Compartimentului de recuperare Cardiologică va asigura asistență medicală pacienților care au suferit astfel de intervenții atât celor din aria administrativ-teritorială a Județului Arad , cât și pacienților din alte județe.

„Importanța dotării acestui compartiment decurge atât  din incidența mare a bolilor cardiologice și cardio-vasculare la nivelul județului Arad cât și din necesitatea atragerii pacienților din alte județe în vederea creșterii la 5% a ponderii acestora în totalul pacienților spitalului, aceasta fiind o condiție în vederea obținerii clasificării definitive în categoria II a spitalului și, implicit creșterea nivelului finanțării” , a precizat Teodora Olaru, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Foto: Florin Coita

Video: Andrei Fuliaș 
 

 

Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO) Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO) Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO)
Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO) Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO) Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO)
Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO) Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO) Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO)
Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO) Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO) Aparatură nouă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (FOTO-VIDEO)

S.C.J.U. Arad va fi dotat cu un computer tomograf digital performant

La conferința de lansare a proiectului,  marți, 8 noiembrie, alături de Nicolae Ioţcu, președintele Consiliului Județean Arad au participat conducerea și reprezentanții spitalelor din Arad și Makó, ai Direcției Sanitare Arad precum și Aurel Ardelean, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
„Teleradiologia transfrontalieră în județele Csongrad-Arad”, proiect ce are o valoare totală de peste 1,73 de milioane de euro a fost depus în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2007-2013, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cofinanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul a fost implementat de Spitalul Clinic „Dr. Diosszilagzi Samuel Makó” din Ungaria împreună cu Spitalul Clinic Județean Arad, partener principal.

„Proiectul vizează achiziționarea unui computer tomograf care va permite obținerea de diagnostice rapide, ceea ce înseamnă servicii medicale performante și o colaborare permanentă cu partea maghiară, în rândul personalului medical. Dotările vor deveni funcționale de la începutul anului viitor”, a declarat Nicolae Ioţcu, președinte al Consiliului Județean Arad.

Prin acest proiect, prin care se obține un computer tomograf digital, se va putea obține un diagnostic imagistic rapid. Beneficiarul principal va fi pacientul, dar de proiect vor beneficia și medici, asistente, studenți și rezidenți, iar un alt aspect important este acela că datele vor fi stocate, ceea ce înseamnă că vom putea face documentare științifică. În acest fel vom putea obține noi proiecte şi vom putea în viitor extinde tehnica în unități medicale din județ”, a mai precizat Teodora Olariu, managerul interimar al  Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Pe partea maghiară finanțarea în cadrul proiectului este de peste 537.000 de euro. Pentru ca acest proiect ale cărui baze au fost puse în 2009 să se concretizeze, Primăria Arad a alocat 300.000 de euro, iar Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, 250.000 de euro.

Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi pacienții, dar și personalul medical. Proiectul deschide noi perspective pentru învățământ și cercetare „Lansarea acestui proiect în domeniul medical vine în contextul în care clinicile universitare ale Universității de Vest «Vasile Goldiș» sunt într-o nouă reînnoire, atât ca și strategie, cât și ca bază didactico-materială. Dorim să fa­cem o pregătire corespunzătoare studenților Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară, cât și pentru rezidenții care își desăvârșesc pregătirea în Clinicile universitare”, a susținut prof.univ.dr. Aurel Ardelean.

Proiectul completează dotările medicale ce vor fi achiziționate de Consiliul Județean Arad, aparatură medicală în valoare de peste un milion de euro. „Achiziția computerului tomograf digital, proiect depus din vremea Spitalului Municipal, vine în completarea dotărilor și investițiilor pe care le finanțează Consiliul Județean. CJA a probat de curând alocarea a peste un milion de euro pentru aparatură medi­cală. Anul 2012 va fi unul decisiv pentru remodelarea spitalelor. La finele lunii vom aproba studiile de fezabilitate pentru reconstrucția secțiilor Spitalului Matern, pe Vicențiu Babeș și vom reloca secțiile de pediatrie și boli infecțioase”, a susținut președintele CJA, Nicolae Ioţcu.

Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad mai are în derulare un proiect în cadrul aceluiași program, și anume „Vindecare fără granițe în regiunea Criş-Mureş” având ca partener Spitalul din Bekes.

Conferința de finalizare a proiectului Teleradiologia transfrontalieră Csongrad - Arad

Conferință de finalizare a proiectului „Teleradiologia transfrontalieră Csongrad - Arad”

 

Proiectul HURO 0802/013, intitulat „Teleradiologia transfrontalier Csongrad - Arad”, a cărui conferință de final s-a desfășurat miercuri, 21 noiembrie, la Arad, s-a derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România- Ungaria, 2007-2013, prin fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cofinanțat de Uniunea Europeană.

Proiectul având o durată de 18 luni, a fost implementat de către spitalul „Diosszilagyi Samuel Korhaz” din Mako, Ungaria, în calitate de lider de proiect, împreună cu partenerul principal Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, a avut un buget total de aproape 1,737 milioane euro, din care liderului de proiect i-au revenit 537.754, 70 euro.

Partenerul principal (SCJU Arad) a avut la dispoziție 573.888,50 euro, la care s-au adăugat 300.000 euro din partea Consiliului Local Municipal Arad și 250.000 de euro din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș”, bani din care s-a achiziționat un computer tomograf de ultimă generație.

În cadrul proiectului, SCJU Arad a achiziționat un computer tomograf cu 16 slide-uri, aparatură digitală conformă cu standardele actuale din Uniunea Europeană. Prin această tehnică se poate stabili rapid diagnosticul imagistic, ceea ce va însemna o mai mare eficiență a actului medical, iar cu ajutorul telediagnosticii, posibilitatea diagnosticării greșite se va minimaliza”, a declarat conf. univ. dr. Teodora Olariu, manager general al SCJU Arad.

Proiectul având la bază o strategie inovatoare de colaborare pe internet, între medici din România și din Ungaria, are ca scop diagnosticarea cât mai rapidă și mai eficientă a pacienților.

„În acest sens a fost constituită o rețea de telediagnostică care va oferi posibilitatea ca diagnosticele și constatările medicale să se realizeze în cel mai scurt timp. Astfel, medicul care examinează pacientul radiologic sau la computer tomograf, va putea solicita, în caz de nevoie, ajutorul unui specialist, indiferent unde se află acesta, imaginile fiind transmise pe internet, la fel cum va fi transmis și diagnosticul. În plus, va exista și un teleconsiliu, care va putea ajuta în diagnosticarea pacientului'”, a precizat la rândul său, dr. Lajos Barat, director general al spitalului „Diosszilagyi Samuel Korhaz” din Mako,

Pentru ca rezultatele acestei investiții să fie utilizate cât mai eficient, atât la Arad, cât și la Mako, au fost organizate pe durata proiectului, cursuri de specializare, cursuri ce au fost susținute de specialiști în domeniu, care cunosc foarte bine instrumentele de medicină electronică.

„Aceasta pentru ca la finalizarea proiectului, medicii care vor folosi sistemul de telediagnostic să aibă posibilitatea de a analiza opinii consiliere, cu ajutorul unor medici specialiști”, a adăugat conf. univ. dr. Teodora Olariu, manager general al SCJU Arad.

Prezent la eveniment, Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, a declarat că „de doi ani de zile de când am preluat spitalul de la minister, am demonstrat că putem merge atât pe dezvoltarea infrastructurii, cât și a achiziționării de aparatură medicală. Ani de zile, județul Arad a fost privat de bani pentru investiții în domeniul sanitar. În doar doi ani de zile, am investit în Spitalul Județean  patru milioane de euro și mai avem pregătiți încă trei milioane pentru secția de TBC”.

 

     

La Spitalul Județean se continuă investițiile

Ședința Consiliului Județean Arad de vineri 28 octombrie a.c., a cuprins pe ordinea de zi mai multe proiecte de hotărâre privind noi lucrări de investiții la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad inclusiv achiziționarea de aparatură modernă și de înaltă tehnologie. Toate acestea proiecte, vin în completarea investițiilor derulate de Consiliul Județean Arad în sistemul public de sănătate, astfel încât să se asigure cele mai bune condiții pentru pacienți și implicit activitatea medicală să fie de înaltă clasă și de bună calitate.

            În prezent, la secția ATI și blocul operator din cadrul spitalului se efectuează reparații capitale de reamenajare și recompartimentare a secției, finalizarea lucrărilor fiind prevăzută pentru sfârșitul lunii decembrie 2011. Este binecunoscută lucrarea de izolare termică a clădirii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care, pe lângă faptul că asigură o bună izolație din punct de vedere termic și fonic, oferă și un aspect civilizat, frumos și estetic al imobilului. Proiectul de reabilitare termică a prevăzut montarea panourilor de protecție, înlocuirea ferestrelor și a ușilor cu tâmplărie PVC și geamuri termoizolante precum și izolarea acoperișului cu un strat de poliuretan și vopsea specifică. Parcul de panouri solare, la ora actuală cel mai mare parc din țară de panouri solare care deservește un spital, este o altă realizare a administrației județene, lucrare finalizată la începutul acestui an și care a condus la eliminarea cheltuielilor cu apa caldă, din sistemul centralizat de termoficare.  

            Unul din proiectele adoptate în cadrul ultimei ședinței a Consiliului Județean Arad se referă la amenajarea incintei Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. În cadrul acestuia sunt prevăzute lucrări de sistematizare a circulației rutiere în curtea spitalului, prin crearea a două fluxuri de circulație și parcări corespunzătoare, amenajarea parcului și extinderea intrării în Unitatea de Primiri Urgențe prin realizarea unei copertine. De menționat este faptul că soluțiile adoptate în cadrul proiectului au un impact redus asupra mediului și vor contribui la creșterea confortului necesar pacienților, atât fizic cât și psihic.

            Prin sistematizarea circulației în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență din Arad se va obține accesul mai facil al ambulanțelor spre Unitatea de Primiri Urgențe. Se va asigura un traseu separat pentru ambulanțe, care să nu se intersecteze cu celelalte mașini. Se asigură, astfel, fluidizarea circulației și se evită blocajele la punctul de primire a cazurilor urgente.

„Câteva minute pot însemna viața unui om. În actualul sistem, cu mașinile private având același acces ca și ambulanțele, cu o singură bandă de mers, fluxul este greoi, apare pericolul unui blocaj. Vom delimita clar accesul ambulanțelor de celelalte mașini. Chiar și intrarea va fi separată”, a afirmat Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

            De asemenea, proiectul prevede crearea de noi locuri de parcare bine delimitate și amenajarea parcului prin plantare de arbori, arbuști, flori și gazon, crearea unui luciu de apă precum și amenajarea a 4 foișoare de odihnă și a unui spațiu comercial.

Lucrările de extindere la intrarea în Unitatea de Primiri Urgențe – SMURD prin construirea unei copertine care să asigure trei posturi de primiri, concomitent, sunt cea mai importantă parte a proiectului. Valoarea lucrării este de 177.000 lei (cu TVA inclus), termenul de realizare fiind estimat la 6 luni de zile.
Întregul proiect, în valoare totală de 260.806 lei (TVA inclus), este finanțat în totalitate de  Consiliul Județean Arad.

Preluarea și unificarea spitalelor de către administrația județeană au reprezentat primii pași de reformă în sistemul spitalicesc arădean. Vom continua să investim în spital. Cu toată responsabilitatea, Consiliul Județean Arad va continua susținerea Spitalului Clinic Județean de urgență Arad, pentru realizarea lucrărilor de modernizare și pentru achiziționarea de aparatură medicală. Este necesară implicarea noastră, a tuturor factorilor de decizie, pentru a asigura pacienților condiții normale de tratament”, a precizat Nicolae Ioțcu, președinte al CJA.

 

 

Se cumpără parchet pentru tot spitalul
 

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, holul principal de intrare a fost complet refăcut. Lucrările au constat în dezafectarea chioșcului, a fostei recepții, recondiționarea și vopsirea pereților și a tavanului, schimbarea geamurilor și a ușii de intrare precum și montarea unui nou tip de pardoseală, un linoleum special din PVC, denumit tarchet. Astfel de lucrări de igienizare s-au efectuat și la coridorul care face legătura cu Unitatea de Primiri Urgențe și la holul de la lifturile spitalului, inclusiv montarea de tarchet. Tarchetul prezintă o serie de avantaje, fiind durabil și ușor de întreținut, recomandat pentru a fi utilizat în clinicile medicale, spitale, cabinete medicale, școli, grădinițe, universități, săli de sport, bucătării ș.a.m.d.

Avantajele oferite de utilizarea tarchetului și necesitatea efectuării lucrărilor de igienizare și recondiționare în clădirea principală a spitalului sunt factori care au determinat adoptarea în cadrul ședinței din luna octombrie a unui proiect de modernizare a căilor de acces din clădire. Astfel, se vor efectua lucrări de reabilitare pentru amenajarea coridoarelor de la subsol, etajele 1, 3, 4, 5 și 6, prin montarea de tarchet pe căile de acces, la fiecare nivel, schimbarea ușilor și a glasvandurilor de lemn (unde este cazul) cu tâmplărie termopan, la etajele 3, 4, 5, 6  inclusiv la scara de incendiu, reparații pereți, plafon și podea, precum și igienizarea coridoarelor (zugrăvit și vopsit).
Valoarea estimată a lucrărilor montat tarchet și igienizare 410.000 lei, iar a lucrărilor de tâmplărie termopan și reparat spaleți 100.000 lei.

 

Aparatură modernă și de înaltă tehnologie pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad
 

Achiziția de aparatură medicală performantă, este o necesitate stringentă pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, fiind un factor major în asigurarea condițiilor de maximă siguranță pentru pacient și implicit de asigurarea unui act medical de înaltă calitate.   
La ora actuală, întreaga îngrijire acordată pacienților se realizează cu aparatură medicală, inclusiv instrumentar, aflată în uz de foarte mult timp. Circa 65% din aparatură este învechită, ceea ce mărește numărul de zile de spitalizare postoperatorie. De asemenea, 70% din mobilierul medical este în uz de peste 20 de ani. Datele prezentate trebuie coroborate cu numărul foarte ridicat de intervenții chirurgicale și cu numărul de pacienți care apelează la serviciile Spitalului Județean”, a afirmat Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.
În prezent în cadrul blocului operator și secția de anestezie terapie intensivă se desfășoară lucrări de reparații capitale, modernizare și recompartimentare și stabilirea unor circuite funcționale. Aparatură actuală care se regăsește în aceste secții, este veche și nu corespunde din punct de vedere tehnologic, iar  demersurile inițiate de Consiliul Județean Arad de a achiziționa aparatură de ultimă generație vin ca o completare în susținerea și dezvoltarea sistemului de sănătate arădean.
Achiziționarea echipamentelor medicale prevăzute, alături de finalizarea lucrărilor de investiții demarate de administrația județeană la spital, vor contribui la asigurarea actului medical performant și eficient, evitând riscurile de complicații postoperatorii și o recuperarea mai bună a pacienților. Spitalul Clinic Județean Arad ca avea un bloc operator modern, cu circuite conform standardelor în vigoare, cu o creștere a eficienței prin reducerea costurilor energetice și a celor materiale. Se estimează de asemenea o creșterea a adresabilității clinice prin acoperirea tipurilor de boli tratabile chirurgical, pacienții nu vor fi nevoiți să se deplaseze, pentru tratamente de specialitate, în clinicile universitare din țară. Implicit, acest aspect atrage o reducere a cheltuielilor postoperatorii. Se va obține și o mărire a eficienței în ceea ce privește alocarea de resurse umane, deoarece prin dotarea specifică se va elimina intervenția manuală în anumite etape ale activităților medicale.
Printre aparatele medicale necesare regăsim: aparate de anestezie, stații centrale de monitorizare a pacienților, mese de operație, lămpi scialitice, instrumentar chirurgical, turn pentru chirurgia laparoscopică, angiograf mobil ș.a.m.d.