Conferința de finalizare a proiectului Teleradiologia transfrontalieră Csongrad - Arad

Print Email
     
 

Conferință de finalizare a proiectului „Teleradiologia transfrontalieră Csongrad - Arad”

 

Proiectul HURO 0802/013, intitulat „Teleradiologia transfrontalier Csongrad - Arad”, a cărui conferință de final s-a desfășurat miercuri, 21 noiembrie, la Arad, s-a derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România- Ungaria, 2007-2013, prin fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), cofinanțat de Uniunea Europeană.

Proiectul având o durată de 18 luni, a fost implementat de către spitalul „Diosszilagyi Samuel Korhaz” din Mako, Ungaria, în calitate de lider de proiect, împreună cu partenerul principal Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, a avut un buget total de aproape 1,737 milioane euro, din care liderului de proiect i-au revenit 537.754, 70 euro.

Partenerul principal (SCJU Arad) a avut la dispoziție 573.888,50 euro, la care s-au adăugat 300.000 euro din partea Consiliului Local Municipal Arad și 250.000 de euro din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș”, bani din care s-a achiziționat un computer tomograf de ultimă generație.

În cadrul proiectului, SCJU Arad a achiziționat un computer tomograf cu 16 slide-uri, aparatură digitală conformă cu standardele actuale din Uniunea Europeană. Prin această tehnică se poate stabili rapid diagnosticul imagistic, ceea ce va însemna o mai mare eficiență a actului medical, iar cu ajutorul telediagnosticii, posibilitatea diagnosticării greșite se va minimaliza”, a declarat conf. univ. dr. Teodora Olariu, manager general al SCJU Arad.

Proiectul având la bază o strategie inovatoare de colaborare pe internet, între medici din România și din Ungaria, are ca scop diagnosticarea cât mai rapidă și mai eficientă a pacienților.

„În acest sens a fost constituită o rețea de telediagnostică care va oferi posibilitatea ca diagnosticele și constatările medicale să se realizeze în cel mai scurt timp. Astfel, medicul care examinează pacientul radiologic sau la computer tomograf, va putea solicita, în caz de nevoie, ajutorul unui specialist, indiferent unde se află acesta, imaginile fiind transmise pe internet, la fel cum va fi transmis și diagnosticul. În plus, va exista și un teleconsiliu, care va putea ajuta în diagnosticarea pacientului'”, a precizat la rândul său, dr. Lajos Barat, director general al spitalului „Diosszilagyi Samuel Korhaz” din Mako,

Pentru ca rezultatele acestei investiții să fie utilizate cât mai eficient, atât la Arad, cât și la Mako, au fost organizate pe durata proiectului, cursuri de specializare, cursuri ce au fost susținute de specialiști în domeniu, care cunosc foarte bine instrumentele de medicină electronică.

„Aceasta pentru ca la finalizarea proiectului, medicii care vor folosi sistemul de telediagnostic să aibă posibilitatea de a analiza opinii consiliere, cu ajutorul unor medici specialiști”, a adăugat conf. univ. dr. Teodora Olariu, manager general al SCJU Arad.

Prezent la eveniment, Nicolae Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad, a declarat că „de doi ani de zile de când am preluat spitalul de la minister, am demonstrat că putem merge atât pe dezvoltarea infrastructurii, cât și a achiziționării de aparatură medicală. Ani de zile, județul Arad a fost privat de bani pentru investiții în domeniul sanitar. În doar doi ani de zile, am investit în Spitalul Județean  patru milioane de euro și mai avem pregătiți încă trei milioane pentru secția de TBC”.