S.C.J.U. Arad va fi dotat cu un computer tomograf digital performant

Print Email
     
 

La conferința de lansare a proiectului,  marți, 8 noiembrie, alături de Nicolae Ioţcu, președintele Consiliului Județean Arad au participat conducerea și reprezentanții spitalelor din Arad și Makó, ai Direcției Sanitare Arad precum și Aurel Ardelean, rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”.
„Teleradiologia transfrontalieră în județele Csongrad-Arad”, proiect ce are o valoare totală de peste 1,73 de milioane de euro a fost depus în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2007-2013, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cofinanțat de Uniunea Europeană.
Proiectul a fost implementat de Spitalul Clinic „Dr. Diosszilagzi Samuel Makó” din Ungaria împreună cu Spitalul Clinic Județean Arad, partener principal.

„Proiectul vizează achiziționarea unui computer tomograf care va permite obținerea de diagnostice rapide, ceea ce înseamnă servicii medicale performante și o colaborare permanentă cu partea maghiară, în rândul personalului medical. Dotările vor deveni funcționale de la începutul anului viitor”, a declarat Nicolae Ioţcu, președinte al Consiliului Județean Arad.

Prin acest proiect, prin care se obține un computer tomograf digital, se va putea obține un diagnostic imagistic rapid. Beneficiarul principal va fi pacientul, dar de proiect vor beneficia și medici, asistente, studenți și rezidenți, iar un alt aspect important este acela că datele vor fi stocate, ceea ce înseamnă că vom putea face documentare științifică. În acest fel vom putea obține noi proiecte şi vom putea în viitor extinde tehnica în unități medicale din județ”, a mai precizat Teodora Olariu, managerul interimar al  Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Pe partea maghiară finanțarea în cadrul proiectului este de peste 537.000 de euro. Pentru ca acest proiect ale cărui baze au fost puse în 2009 să se concretizeze, Primăria Arad a alocat 300.000 de euro, iar Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, 250.000 de euro.

Beneficiarii direcți ai proiectului vor fi pacienții, dar și personalul medical. Proiectul deschide noi perspective pentru învățământ și cercetare „Lansarea acestui proiect în domeniul medical vine în contextul în care clinicile universitare ale Universității de Vest «Vasile Goldiș» sunt într-o nouă reînnoire, atât ca și strategie, cât și ca bază didactico-materială. Dorim să fa­cem o pregătire corespunzătoare studenților Facultății de Medicină, Farmacie și Medicină Dentară, cât și pentru rezidenții care își desăvârșesc pregătirea în Clinicile universitare”, a susținut prof.univ.dr. Aurel Ardelean.

Proiectul completează dotările medicale ce vor fi achiziționate de Consiliul Județean Arad, aparatură medicală în valoare de peste un milion de euro. „Achiziția computerului tomograf digital, proiect depus din vremea Spitalului Municipal, vine în completarea dotărilor și investițiilor pe care le finanțează Consiliul Județean. CJA a probat de curând alocarea a peste un milion de euro pentru aparatură medi­cală. Anul 2012 va fi unul decisiv pentru remodelarea spitalelor. La finele lunii vom aproba studiile de fezabilitate pentru reconstrucția secțiilor Spitalului Matern, pe Vicențiu Babeș și vom reloca secțiile de pediatrie și boli infecțioase”, a susținut președintele CJA, Nicolae Ioţcu.

Spitalul Județean Clinic de Urgență Arad mai are în derulare un proiect în cadrul aceluiași program, și anume „Vindecare fără granițe în regiunea Criş-Mureş” având ca partener Spitalul din Bekes.