De astăzi, de la ora 13.00, în incinta clădirii principale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad (strada Andrenyi Karoly, nr 2-4) va deveni funcțional un Centru de evaluare pentru copiii cu afecțiuni respiratorii de sezon!

Centrul de evaluare a fost înființat ca urmare a Ordinului Ministrului Sănătății cu numărul 3.686/07.12.2022 și își va desfășura activitatea în Ambulatoriul SCJU Arad, în spațiul care a găzduit, până astăzi, Unitatea de Primire Urgențe Minori.

UPU Minori a fost relocată în spațiul destinat urgențelor – unde a fost funcțională până la debutul pandemiei.

 „Unitatea de Primire Urgențe Minori este din nou funcțională în vecinătatea urgențelor pentru adulți. Am luat această decizie în contextul scăderii numărului de pacienți diagnosticați cu infecție SARS CoV-2 și a creșterii numărului de pacienți minori cu viroze respiratorii. În cazul în care vom avea pacienți cu infecție SARS CoV-2 acestora li se vor efectua investigațiile medicale, în regim de urgență, în vecinătatea UPU Adulți, în două structuri modulare, cu circuite separate. Copiii care se prezintă la spital cu patologie respiratorie vor fi direcționați la parterul clădirii principale, în zona ambulatoriului unde, până astăzi, a funcționat Unitatea de Primire Urgențe Minori. Centrul de evaluare va fi deschis între orele 13.00-20.00 de luni până vineri, iar în intervalul 20.00-13.00 și sâmbăta și duminica pacienții vor fi examinați în Unitatea de Primire Urgențe Minori și, în funcție de simptomatologie, între orele 08.00-13.00, de luni până vineri și în cabinetele de specialitate din ambulatoriu. S-a stabilit acest orar de funcționare, deoarece conform prevederilor legislative, pacienții trebuie să fie consultați, inițial, de către medicul de familie, prezentându-se la Centrul de Evaluare, doar la recomandarea acestuia ”, a explicat ec. Florina Ionescu, manager SCJU Arad.

Conform Ordinului 3.686/07.12.2022, copiii simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicii de familie și, după caz, imagistic și biologic de către medicii pediatri din centrele de evaluare. Medicul de familie va putea îndruma copiii consultați – a căror simptomatologie persistă mai mult de trei – cinci zile sau a căror simptomatologie se agravează sub tratamentul prescris – către centrele de evaluare.

În urma examinării, medicul din centrul de evaluare poate prescrie tratament medical la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, poate îndruma pacientul către secțiile de pediatrie în vederea internării sau către Unitatea de Primire Urgențe Minori.