Colesterolul – și bun și rău!
Colesterolul este o moleculă insolubilă în apă, de natură lipidică și care circulă în sânge sub formă de agregate de proteină – lipoproteine precum LDL sau HDL-C.
Colesterolul este indispensabil în structura învelișului fiecărei celule din organism, cu un rol esențial în creșterea, dezvoltarea respectiv cicatrizarea țesuturilor. Colesterolul participă la sinteza vitaminei D și a hormonilor steroizi – cortizolul, aldosteronul și hormonii sexuali și oferă sprijin în procesul de digestie și la producția bilei.
Totuși colesterolul poate determina producerea unor depozite de grăsime la nivelul arterelor care duc la îngustarea acestora sau le pot bloca complet, nepermițând trecerea sângelui încărcat cu oxigen, spre inimă.
Tipuri de colesterol
Colesterolul prezent în organismul nostru este de trei categorii: HDL – lipoproteine cu densitate mare – așa numitul colesterol bun deoarece ajută la eliminarea din corp a colesterolul celular în exces, pe cale intestinală, LDL – lipoproteine cu densitate mică – cunoscut drept colesterol rău, fiind alcătuit din grăsime și este asociat cu riscul unor afecțiuni cardiovasculare, și VLDL – lipoproteine cu densitate foarte mică.
Când este colesterolul, rău pentru organism?
Colesterolul ne afectează starea de sănătate și determină producerea unor afecțiuni cardiovasculare atunci când înregistrăm un nivel ridicat al acestuia în sânge, mai ales dacă este corelat cu creșterea lipoproteinelor LDL. Principalii factori care pot determina creșterea „colesterolului rău” în sânge sunt reprezentați de: o alimentație bogată în grăsimi animale, de alimente procesate și margarină; sedentarismul, fumatul, ereditatea și vârsta – bărbații peste 45 de ani și femeile peste 55 de ani.
Colesterolul total este format din mai multe fracțiuni lipidice, dar cele mai uzuale, atunci când facem analizele, sunt: colesterolul total cu valori normale <200 mg/ dl; LDL cu valori normale <100 mg/ dl (la pacienții cu diabet se acceptă <50 mg/ dl); HDL (colesterol „bun”), cu valori >60 mg/ dl și trigliceridele, cu valori normale <149 mg/ dl.
Atunci când în profilul lipidic apare un dezechilibru, crește riscul de formare a plăcii de colesterol – aterom – pe vasele de sânge care prin îngustarea lumenului arterial duce la calcifierea vaselor de sânge și crește astfel riscul de a dezvolta o serie de afecțiuni: insuficiență cardiacă, infarct miocardic, atac vascular cerebral, boală arterială periferică, ateroscleroză, hipertensiune arterială.
De aceea este important să ne verificăm, periodic, nivelul LDL-ului din sânge deoarece, putem evita sau anticipa unele afecțiuni medicale care ne pun viața în pericol. În cazul în care, nivelul colesterolului depășește valorile normale este necesară vizita la medicul cardiolog, care ne poate îndruma spre cele mai bune variante de reducere a acestor valori. Medicul ne poate prescrie tratament medicamentos, dar, cu siguranță, ne va indica și un stil de viață sănătos pornind de la alimentație și până la exerciții fizice!
Un stil de viață sănătos – rețeta unui colesterol echilibrat!
Cea mai mare parte a lipoproteinelor sunt obținute din alimentație și anume din grăsimile animale pe care le regăsim în carne, lactate, ouă. Pentru a scădea aportul de colesterol trebuie, în primul rând, să reducem carbohidrații și grăsimile și să creștem aportul de fibre solubile care se regăsesc în cereale integrale, fructe și legume. Astfel aportul de grăsimi din alimente nu ar trebui să fie mai mare de 25-35% din totalul dietei, iar majoritatea acestora ar trebui să provină din grăsimi vegetale – nuci, avocado și din carne de pește – somon, păstrăv, macrou ori carne slabă de pasăre cu evitarea consumului de piele (fiind bogată în trigliceride).
Pentru reducerea valorilor colesterolului „rău” din sânge un factor esențial, alături de dietă, îl joacă activitatea fizică. Astfel medicii cardiologi recomandă efectuarea zilnică de exerciții fizice sau dacă acest lucru nu este posibil atunci ne sfătuiesc să alegem plimbările zilnice de 30 de minute – o oră, în natură.