Hipertensiunea arterială
Hipertensiunea arterială (HTA) este o afecțiune de sănătate de natură cardiovasculară și presupune înregistrarea unei presiuni crescute a sângelui arterial, pe o perioadă lungă de timp. Creșterea presiunii duce la deteriorarea pereților vaselor de sânge și la apariția altor afecțiuni cardiovasculare. Se consideră hipertensiune arterială atunci când presiunea maximă este de peste 140 mmHg și minima depășește valoare de 90 mmHg. Aceste valori nu indică, în mod cert instalarea hipertensiunii arteriale permanentă (HTA), deoarece ele pot fi cauzate de factori precum stresul, emoțiile, consumul unor băuturi energizante sau administrarea unor anumite medicamente. Medicul cardiolog este cel care poate confirma diagnosticul de hipertensiune arterială permanentă, însă numai după o serie de reexaminări care indică valori crescute sau prin monitorizarea, timp de 24 de ore a acestor valori, cu ajutorul unui Holter TA.
Care sunt simptomele HTA?
Simptomele pot varia, de la o persoană la alta, în funcție de afecțiunile medicale existente, de stadiul hipertensiunii arteriale dar și cu tipul acesteia – dacă este secundară sau esențială.
Sunt cazuri în care, chiar la valori crescute ale tensiunii arteriale, bolnavii nu prezintă simptome. Totuși, printre cele mai des întâlnite manifestări, care ridică semne de întrebare, se regăsesc: durerile de cap, apariția unor puncte luminoase sau negre în câmpul vizual, vâjâieli în urechi, amețeli.
Printre persoanele cele mai expuse la apariția hipertensiunii arteriale se numără: bărbații cu vârsta de peste 55 de ani și femeile de peste 65 de ani, persoanele fumătoare, persoanele obeze, cele care au un nivel crescut de colesterol (mai mare de 200 de mg/dl sau unul de trigliceride de peste 150 de mg/dl) și persoanele cu diabet sau aflate în faza de prediabet.
Medicii specialiști recomandă să ne monitorizăm regulat valorile tensiunii arteriale, să le notăm într-un carnețel și să efectuăm periodic vizite de control la medicul de familie, care poate analiza aceste valori, iar atunci când sunt semne de întrebare, ne poate recomanda un consult la medicul cardiolog. Medicul cardiolog este cel care va decide pașii necesari în vederea stabilirii unui diagnostic corect, cel mai adesea recomandându-ne inițial purtarea unui aparat Holter pentru monitorizarea tensiunii arteriale, pe o perioadă de 24 de ore – tocmai pentru a putea verifica valorile tensiunii atât atunci când efectuăm activități fizice, cât și atunci când dormim sau ne relaxăm.
Dieta corectă, exercițiile fizice și tratamentul adecvat – mențin tensiunea normală!
Odată diagnosticați cu această afecțiune medicală este foarte important să urmăm, cu strictețe, tratamentul prescris de medicul cardiolog deoarece hipertensiunea arterială, netratată, este un factor de risc important în agravarea aterosclerozei – afecțiune care poate duce la accidente vasculare cerebrale, stenoze ale carotidelor sau în membrele inferioare.
Un factor esențial în tratamentul dar și în prevenția hipertensiunii arteriale îl reprezintă adoptarea unui stil de viață sănătos, și aici ne referim la o dietă sănătoasă, completată de exerciții fizice regulate și de odihnă corespunzătoare. Stresul este un element care agravează această afecțiune medicală, astfel pauzele de relaxare sunt de neratat atunci când efectuăm o muncă epuizantă sau solicitantă din punct de vedere al psihicului.
Referitor la regimul alimentar, persoanele diagnosticate cu HTA trebuie să fie foarte atente la ceea ce consumă – în primul rând trebuie redusă cantitatea de sare din mâncare (<5g/zi), iar consumul zilnic de fructe și legume este obligatoriu. În cazul persoanelor care se confruntă cu obezitatea este necesară adoptarea unei diete săracă în calorii și scăderea greutății. Băuturile alcoolice și cafeina sunt permise în cantități moderate, însă în cazul în care apar palpitațiile, stările de agitație, insomniile, acestea trebuie evitate. Totodată, medicii recomandă evitarea grăsimilor, a mâncărurilor care cresc acidul uric în sânge – carnea de vânat sau cărnurile de animale tinere – precum și fumatul.