Recuperarea activă a pacientului, mobilizarea precoce și stilul de viață sănătos al acestuia, ca elemente principale de luptă împotriva durerii cronice!
Durerea cronică este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni. Ca să ajungă cronică o durere trebuie să persiste mai mult de șase luni și este cauzată de o boală cronică. Durerea poate fi ușoară sau mai puternică în intensitate, periodică sau continuă.
Cauzele durerii cronice pot fi foarte variate, pornind de la traume severe în urma cărora organismul nu este complet recuperat, migrene, afecțiuni articulare, diferite leziuni la sistemul osos și până la traume de natură emoțională.
Pentru combaterea durerii cronice, pe lângă tratamentul medicamentos pe care medicul îl poate prescrie, acesta recomandă și adoptarea unui stil de viață sănătos și recuperarea activă a pacientului.
Recuperarea activă a pacientului
Recuperarea activă se referă la ansamblul procedeelor de ajutor în recuperarea fizică și psihică a pacienților care au suferit diferite afecțiuni. Recuperarea trebuie făcută cât mai repede posibil pentru ca pacientul să poată duce o viață normală, fără să fie nevoit să depindă de familie, aparținători.
În funcție de afecțiunea suferită procedeele de recuperare pot fi diferite de la o persoană la alta însă toate eforturile sunt realizate pentru ca pacientul să își recapete statusul funcțional pentru a nu apela la ajutorul celor din jur. În acest sens este esențială acomodarea psihică și fizică a pacientului cu schimbările produse de boală.
De obicei, funcțiile motorii sunt recuperate într-un interval scurt de timp însă, pentru a se întâmpla acest lucru trebuie să înceapă cât mai repede. În acest scop pacientul este îndemnat să se ridice din pat și să încerce să pășească din nou. Pentru acest lucru uneori – în funcție de afecțiune – sunt necesare ședințe de fizioterapie pentru refacerea musculaturii. Recuperarea unui pacient va continua și după ce acesta este externat însă pentru a avea succes, el trebuie să respecte, cu strictețe, recomandările medicului.
Din programul de recuperare pot face parte: exercițiile fizice, medicația, consilierea psihologică, un stil de viață sănătos. Deoarece procesul de recuperare poate dura mult timp, există riscul ca pacientul să se confrunte cu depresia, și tocmai din această cauză este deosebit de important să își continue consilierea psihologică, de un real folos în asemenea situații.
Un stil de viață sănătos pornește de la câteva obiceiuri simple!
Spuneam că în procesul de recuperare a unui pacient, care se confruntă cu o boală cronică, dar și în cazul unei persoane care nu prezintă afecțiuni medicale este deosebit de important stilul de viață sănătos. Acesta se referă la o hidratare corespunzăroare și o alimentație sănătoasă, la un somn de calitate, la mișcare în aer liber, educație și socializare.
Conform specialiștilor în nutriție, alimentația sănătoasă presupune consumarea unor alimente de calitate cât mai puțin procesate. Dacă nu avem un regim alimentar impus de medic, atunci putem consuma orice – carne, lactate, ouă, fructe, legume – însă mare atenție la cantități! Se recomandă să consumăm mai rar carne și zilnic fructe și legume.
În ceea ce privește hidratarea, medicii ne recomandă aproximativ doi litri de apă pe zi și ne atrag atenția că nu sunt indicate băuturile carbogazoase.
Medicii recomandă o durată de somn, la adulți, cuprinsă între 7 și 9 ore pe noapte, între orele 22.00 și până la 06.00 – 07.00 dimineața. Totodată odihna poate să fie și activă și aici ne referim la activități care ne relaxează, hobby-uri, plimbări în natură…
Mișcarea este deosebit de importantă pentru un stil sănătos de viață și aici sunt recomandate 30 – 45 de minute pe zi de mers pe jos sau alte activități fizice sau exerciții care să ne mențină în formă.
Educația se referă la renunțarea le obiceiurile nesănătoase îmbrățișate până acum, și la înlocuirea acestora, uneori prin auto-educare, cu obiceiuri bune, în alimentație, sănătate, societate.