Doi pacienți cu vârsta de 52 respectiv 58 de ani au ajuns în Unitatea Primire Urgențe  cu accident vascular cerebral (AVC). Deoarece au ajuns la spital într-un timp relativ scurt – aproximativ 3-4 ore de la debutul simptomelor – echipe formate din medici neurologi și medici de medicină de urgență le-au putut efectua acestora tromboliza intravenoasă.

„Procedeul de tromboliză presupune injectarea în perfuzie continuă, timp de o oră, a unei substanțe fibrinolitice care poate ajuta la dizolvarea cheagului restabilind astfel circulația sângelui. Această procedură poate fi efectuată doar în cazul pacienților cu accident vascular cerebral ischemic care se prezintă la spital în cel mult 4,5 ore de la debutul simptomelor. Avantajul acestei proceduri, care se efectuează în spitalul nostru din 2018, constă în faptul că oferă pacientului șansa de a se recupera mai repede, fără sechele precum paralizie, tulburări de vorbire. Cei doi pacienți sunt internați în Secția Clinică Neurologie în stare stabilă cu un prognostic favorabil de recuperare”, a explicat dr. Cătălin Hreniuc, director medical interimar SCJU Arad, medic primar neurolog.

Din echipa medicală, care a efectuat procedeele de tromboliză pentru cei doi pacienți au făcut parte medicii neurologi dr. Cătălin Hreniuc și dr. Constantin Covasală cu medicul din Unitatea Primire Urgențe, dr. Ligia Vultur.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o urgență medicală majoră iar administrarea unui tratament în cel mai scurt timp de la debut este esențială pentru evoluția pacientului. Printre simptomele unui AVC acut regăsim: confuzie, probleme de vorbire, paralizie sau amorțeală a feței brațelor sau picioarelor, probleme de vedere, dureri de cap instalate brusc, probleme de coordonare.