În cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală se efectuează, prin contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Arad, o nouă investigație, care ajută la măsurarea densității osoase – Osteodensitometria (DXA). Aparatul cu raze X – special pentru această procedură – a fost cumpărat din fonduri europene printr-un proiect al Consiliului Județean Arad.

„Am reușit să diversificăm paleta de investigații oferite pacienților, în cadrul Ambulatoriului SCJU Arad. Osteodensitometria este cea mai nouă investigație radiologică prin care se măsoară densitatea osoasă, fiind deosebit de importantă în stabilirea diagnosticului de osteoporoză. Dacă această afecțiune este depistată la timp, pacientul beneficiază de o conduită terapeutică adecvată, stabilită de către medicul specialist”, a precizat ec. Florina Ionescu, manager SCJU Arad.

De menționat este faptul că persoanele cu asigurare medicală beneficiază de osteodensitometrie, în mod gratuit, în limita fondurilor lunare disponibile, contractate cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Arad.

„Această metodă de măsurare a densității osoase folosește raze X, de densitate diferită, care străbat osul și permit medicului să aprecieze gradul densității osoase, și totodată diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei. Osteodensitometria se efectuează la nivelul șoldului și a coloanei vertebrale – zona lombară. Nu este o investigație dureroasă și nici nu prezintă risc pentru pacient. Singura contraindicație, la fel ca și la celelalte investigații cu raze X, este în cazul femeilor însărcinate. Investigația este recomandată în special femeilor după instalarea menopauzei respectiv bărbaților fumători și cu boli cronice, care primesc tratament cortizonic”, a explicat dr. Ioana Fruja medic primar radiologie și imagistică medicală, medic coordonator Cabinet Osteodensitometrie.

Ce trebuie să știe cei care necesită această investigație?

 

  • Cetățenii care necesită osteodensitometrie trebuie să se programeze la numărul de telefon 0357 407 200, interior 175, ori la numărul 0733 441 686, în intervalul orar de programare 08:00-12:00, de luni până vineri.
  • Investigația, în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, se efectuează pe baza biletului de trimitere eliberat de către medicul de familie sau de către medicul specialist, la etajul I al clădirii principale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în Laboratorul de Radiologie.
  • După pregătirea pacientului procedura durează în jur de 20 de minute, iar rezultatul este eliberat în interval de 24-48 de ore, de către medicul de radiologie și imagistică medicală.
  • Mai apoi, pacientul trebuie să se prezinte, cu rezultatul investigației, la medicul specialist care i-a eliberat biletul de trimitere către radiologie.