Secția Clinică Cardiologie

și compartimentele Cardiologie Intervențională, USTACC, Recuperare Cardiovasculară

Secția Clinică Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad își desfășoară activitatea la etajul V al clădirii centrale a spitalului din strada ANDRÉNYI Károly 2-4.

Secția a fost înființată odată cu construcția Spitalului Județean în anul 1981, iar primul medic șef a fost doamna doctor Sonia Olariu, medic primar cardiolog de o înaltă ținută profesională.

În 1996 sub conducerea domnului doctor Ioan Crâsnic, directorul Spitalului Județean Arad a fost înființată secția de Terapie Intensivă Coronariană sub coordonarea domnului doctor Codin Olariu.

În prezent secția de cardiologie are 44 de paturi repartizate pe compartimente astfel: 22 de paturi de cardiologie, cinci paturi de recuperare cardiovasculară, 11 paturi de USTACC (Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat  a Pacienților Coronarieni Critici), șase paturi de Cardiologie Intervențională.

Activitate

Secția Clinică de Cardiologie funcționează ca o unitate sanitară publică și asigură asistența medicală de specialitate: cardiologie clinică, cardiologie intervențională, supraveghere și tratament pentru pacienții critici cardiaci, recuperare și prevenție cardiovasculară, RMN cardiac, implant stimulatoare și defibrilatoare cardiace, explorări non-invazive și consultații în cadrul cabinetului de specialitate din Ambulatoriul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Aici sunt tratați pacienți cu afecțiuni cardiovasculare care necesită supraveghere și tratamente complexe, pacienți ce necesită investigații pentru stabilirea diagnosticului și inițierea medicației adecvate:

  • valvulopatii complicate;
  • aritmii;
  • insuficiențe cardiace acute;
  • cardiomiopatii;
  • endocardite.

Compartimente

Compartimentul de Cardiologie Intervențională a fost înființat sub coordonarea medicului dr. Cristian Dină, medic primar cardiolog, ca urmare a înființării în anul 2019 a Laboratorului de Cardiologie Intervențională unde se efectuează proceduri de diagnostic și tratament – dilatări arteriale cu implant de stent la nivelul arterelor coronare la pacienți cu sindrom coronarian acut și infarct miocardic, la nivelul arterelor carotide și arterelor periferice la pacienți care prezintă stenoze severe ale acestor vase.

Astfel, în Compartimentul de Cardiologie Intervențională sunt internați pacienții care necesită pregătire și mai apoi monitorizare ca urmare a unor intervenții de dilatări arteriale cu implant de stent.

În Compartimentul USTACC – Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat a Pacienților Coronarieni Critici sunt monitorizați și tratați pacienții cu afecțiuni cardiovasculare care au debutat brusc și a căror evoluție imediată poate conduce la deces, dar și pacienți cu afecțiuni cardiovasculare cronice a căror evoluție se agravează brusc si prezintă risc imediat de deces:

  • sindroame coronariene acute incluzând infarctul miocardic acut,
  • aritmiile cu risc vital,
  • tamponadă cardiacă,
  • insuficiență cardiacă acută,
  • valvulopatiile complicate,
  • embolia pulmonară cu risc înalt.

De asemenea, aici sunt monitorizați, în unele cazuri, pacienții care au fost tratați prin proceduri cardiologice invazive precum stentarea coronariană, stentarea carotidiană, cardiostimularea temporară, implantul de dispozitive antiaritmice.
Unitatea este dotată cu echipamente pentru resuscitarea cardiovasculară avansată, stație centrală de monitorizare a parametrilor vitali la care sunt conectate monitoare individuale pentru fiecare pat.
Totodată, pentru evaluarea frecventă a pacienților sunt disponibile electrocardiografe mobile, ecocardiograf mobil cu sonde de examinare cardiaca transtoracică și de examinare vasculară.

În cadrul Compartimentului de Recuperare Cardiovasculară sunt tratați pacienții cu afecțiuni cardiovasculare cronice, insuficiență cardiacă cronică în vederea reabilitării funcției cardiace.
Secția Clinică de Cardiologie este dotată cu:

  • Ecocardiograf Doppler color care, pe lângă sondele pentru ecografia cardiacă și vasculară este dotat cu sondă 3D pentru ecografie tridimensională și sondă trans-esofagiană pentru ecocardiografia trans-esofagiană;
  • Monitoare funcții vitale;
  • Seringi automate;
  • Holter EKG.
  • Când este necesar să te prezinți la un consult cardiologic? Depistarea precoce a factorilor care ar putea duce la boala cardiovasculară.

  • Viața ta este în mâinile tale, spală-le corect. Nu cheltuiți pentru boli, investiți în igiena dvs. Spune adio germenilor.

  • Sfaturi pentru sezonul rece, ambientul propice pentru apariția unor boli intercurente.

Echipa medicală a Secției Clinice Cardiologie

Sunați la (004) 0357 407 200 sau (004) 0257 220 000 - int. 150 - camera de gardă, int. 254 - asistenți medicali

Sau contactați-ne prin formularul de mai jos

Vă vom contacta în decurs de o zi.

Accesibilitate