Prevenirea bolilor respiratorii

Scăderea temperaturii favorizează apariția bolilor respiratorii, precum virozele, pneumoniile, gripa, afecțiunile acute din sfera ORL dar și acutizarea unor boli cronice.

Pentru a putea trece sănătoși peste sezonul rece, trebuie să respectăm câteva regulii simple, pornind de la igiena personală, igiena locuinței și o alimentație sănătoasă.

Cel mai bun mod de a rezista tentației este să o eviți. Prevenirea este mult, mult mai bună decât pocăința.

Așadar ca de fiecare dată, cea mai eficientă metodă de prevenție rămâne igiena personală – începând cu spălarea mâinilor cu săpun și apă din abundență. Urmează folosirea unei vestimentații adecvate temperaturii de afară, aerisirea locuinței și apoi încălzirea corespunzătoare a acesteia.

În ceea ce privește alimentația, în perioada iernii se recomandă hrană bogată în proteine, fructe și legume. De asemenea sunt indicate lichidele calde precum ceaiurile sau supele.

În zilele cu temperaturi extrem de scăzute se recomandă evitarea deplasărilor în spații deschise și expunerea la frig. În cazul în care acestea nu pot fi evitate atunci trebuie să folosim îmbrăcăminte adecvată, inclusiv căciuli și mănuși. Mâinile și picioarele nu trebuie expuse la frig deoarece pot apărea degerături.

Vaccinarea joacă un rol deosebit de important mai ales în cazul persoanelor cu risc mare de complicații datorate gripei dar și pentru persoanele care îngrijesc pacienți cu gripă. Dacă se întâmplă să vă îmbolnăviți este important să rămâneți acasă sau după caz la spital, pentru a nu-i îmbolnăvi și pe cei din jurul dumneavoastră. Dacă tușiți sau strănutați este recomandat ca de fiecare dată să vă spălați pe mâini cu apă caldă și săpun.

Alte sfaturi și îndrumări

  • Durerea cronică

    A menține corpul sănătos este o datorie… altfel nu vom putea menține mintea puternică și clară.

  • Un stil de viață sănătos

    O sănătate bună nu este ceva ce putem cumpăra. Cu toate acestea, poate fi un cont de economii extrem de valoros.