Secția Clinică Chirurgie Generală I

și compartimentele Chirurgie Vasculară, Chirurgie Toracică, Neurochirurgie

funcționează de la inaugurarea unității sanitare, din anul 1981, la etajul II al clădirii principale a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, strada Andrényi Károly, nr 2-4 cu un număr total de 85 de paturi.  Echipa medicală, coordonată de prof.univ.dr. Bogdan TOTOLICI, oferă populației județului Arad, și nu numai, servicii chirurgicale atât în regim de urgență cât și pe bază de programare, în urma consultațiilor de specialitate efectuate în Cabinetul de Chirurgie din Ambulatoriul SCJU Arad.

Activitatea medicală

Se desfășoară atât în cadrul secției și în Blocul Operator I, cât și în cabinetul din Ambulatoriul SCJU Arad, în paralel cu activitatea didactică universitară și postuniversitară de formare a viitorilor medici chirurgi și a doctoranzilor. Secția Clinică Chirurgie Generală I funcționează cu un total de 85 de paturi, din care  zece paturi sunt destinate Compartimentului Chirurgie Vasculară, zece Compartimentului Neurochirurgie și alte zece Compartimentului Chirurgie Toracică.

Activitatea operatorie acoperă întreaga gamă de intervenții chirurgicale din domeniul chirurgiei generale, clasice și laparoscopice:

  • Patologia chirurgicală parietală abdominală (eventrații, hernii);
  • Patologia chirurgicală digestivă benignă (hernia hiatală, diverticuli esofagieni, stenoze benigne esofagiene, acalazia, boala de reflux gastro-esofagian, complicațiile chirurgicale ale ulcerului gastro-duodenal, stenoze pilorice benigne, tumori gastrice, tumori hepatice benigne, coleciste, chirurgia arborelui biliar;
  • Chirurgia pancreatică (neoplasm, chist pancreatic, pancreatite acute, tumori retro-peritoneale);
  • Chirurgia intestinului subțire, a colonului și rectului);
  • Patologia anorectală (hemoroizi, fisuri anale, abcese și fistule perianale);
  • Chirurgia oncologică (cancer de esofag, de stomac, hepatic și de căi biliare, pancreatic, colo-rectal, intestin subțire);
  • Tumori retroperitoneale;
  • Chirurgia varicelor;
  • Chirurgia arterelor (anevrisme de aortă abdominală, stenoze ilio-femuro-poplitee/by-pass-uri, dezobstrucții arteriovenoase membre superioare și inferioare);
  • Amputații;
  • Intervenții chirurgicale în sfera mamară (tumori maligne și benigne) efectuându-se sectorectomii mamare cât și amputații ale sânului inclusiv evidare ganglionară.;
  • În sfera ginecologică, chirurgii noștri generaliști cât și cei cu competențe în ginecologie efectuează anesectomii, histerectomii cât și rezolvarea incontinențelor urinare la femei (clasic și laparoscopic);
  • În privința chirurgiei endocrine practicăm tiroidectomii subtotale sau totale, suprarenalectomii, tumori neuroendocrine cu diferite localizări.

Dotări

Sistem de vizualizare endoluminală cu capsule pilicam – deosebit de important pentru diagnosticul non-invaziv al neoplasmelor și sângerărilor tractului intestinal.

Trei turnuri de chirurgie laparoscopică (amplasate în sălile de operație din Blocul Operator I), cu care se efectuează intervenții minim invazive atât în cazul pacienților care se prezintă la spital în regim de urgență cât și în regim de programare pentru chirurgia colecistului, chistelor hiatice hepatice, carcinomatoze peritoneale, apendice, hernii inghinale, și afecțiuni ginecologice.

Dispunem de aparatură ultramodernă de vizualizare a vascularizației preponderent enterale (infarct intestino-mezenteric) ce utilizează indocianină și fluoresceină – deosebit de importantă în cazul intervențiilor de îndepărtare a ganglionilor metastazați sau a tumorilor maligne. Este vorba despre un sistem mobil, ce folosește tehnologie laser și permite vizualizarea cu acuratețe, în alb-negru sau color, atât a ganglionilor și a neoplaziilor mamare sau abdominale, cât și a vascularizației intestinale în cazul infarctului entero-mezenteric.
Sistemul poate fi folosit atât în cazul intervențiilor clasice cât și laparoscopice, prin injectarea unei substanțe numită indocianină care permite vizualizarea cu ușurință și disecția în siguranță a formațiunilor care trebuie îndepărtate. În cazul intervențiilor laparoscopice recuperarea pacientului este mult mai rapidă, reducându-se timpul de spitalizare la 3-4 zile. Acest sistem este recomandat de societățile internaționale de chirurgie și se preconizează a fi implementat în toate secțiile chirurgicale.

Compartimente

Chirurgia vasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular.  Acestea pot fi de tip arterial, venos sau limfatic.

În cadrul Compartimentul de Chirurgie Vasculară, principala afecțiune tratată este boala arterială periferică, urmată de boala carotidiană și de boala anevrismală – anevrismul aortei abdominale.

Chirurgia vasculară se ocupă și de tratamentul afecțiunilor venoase si limfatice periferice, care pot genera complicații severe, reprezentând o sursă majoră de disconfort și de alterare a calității vieții.

Echipa medicală a compartimentului asigură diagnosticul și tratamentul bolilor pleurale (pleurezii de diferite etiologii, tumori pleurale și pulmonare, tratamentul pleureziilor neoplazice, al cazurilor de hemopneumotorax, empieme pulmonare, decorticări pleurale, tumori pulmonare); tratamentul traumatismelor toracice, operatii pentru tumori toracice (perete toracic, tumori pulmonare, tumori mediastinale, tumori pleurale, interventii toracoscopice pentru diagnostic si tratament, biopsii pleurale și pulmonare.

Echipa medicală asigură servicii medicale de specialitate pentru pacienți care se confruntă cu probleme de natură neurochirurgicală și care necesită proceduri chirurgicale spinale sau proceduri chirurgicale craniene. Intervenții chirurgicale se efectuează atât în regim de urgență dar și în urma consulturilor de specialitate efectuate în cadrul Ambulatoriului SCJU Arad.

  • Când este necesar să te prezinți la un consult cardiologic? Depistarea precoce a factorilor care ar putea duce la boala cardiovasculară.

  • Viața ta este în mâinile tale, spală-le corect. Nu cheltuiți pentru boli, investiți în igiena dvs. Spune adio germenilor.

  • Sfaturi pentru sezonul rece, ambientul propice pentru apariția unor boli intercurente.

Echipa medicală a Secției Clinice Chirurgie Generală I

Sunați la (004) 0357 407 200 - int. 283

Sau contactați-ne prin formularul de mai jos

Vă vom contacta în decurs de o zi.

Accesibilitate