Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral (AVC) apare în momentul în care este întrerupt sau redus fluxul sangvin de la o parte a creierului, privând astfel țesutul cerebral de oxigen. În lipsa oxigenului, celule creierului se deteriorează și încep să moară iar simptomele apar în părțile corpului care sunt controlate de acele celule. Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă care necesită prezentare de urgență la medic deoarece, în scurt timp de la debut, poate provoca leziuni cerebrale de durată, invaliditate sau chiar deces.

Printre simptome se regăsesc: problemele de vorbire, confuzia, dificultăți de vedere la unul sau la ambii ochi, respirație deficitară, tulburări de mers, amețeli, pierderea coordonării mișcării,  pierderea conștienței, paralizie sau amorțire a feței, brațelor sau picioarelor, cefalee bruscă.

Accidentele vasculare cerebrale sunt calificate în trei categorii, în funcție de modul în care se produc. Accidentul vascular ischemic este cel mai des întâlnit și apare atunci când, se produc întreruperi ale circulației sângelui la nivel cranian. Cauzele producerii acestui tip de accident vascular pot proveni în urma unor boli cerebrovasculare sau un cheag de sânge format fie la nivelul creierului, fie în altă zonă a corpului și care mai apoi a migrat spre creier.

Accidentul vascular cerebral hemoragic se produce în urma dilatației unui vas de sânge – anevrism sau în urma ruperii unei artere cerebrale. Hemoragia afectează țesuturile din jur, existând un risc ridicat de deces.

A treia categorie este reprezentată de accidentul vascular cerebral tranzitoriu care apare în urma unei deficiențe circulatorii la nivelul creierului. Acest tip de AVC are riscuri de paralizie și deces mai reduse, însă pacientul va prezenta risc crescut în dezvoltarea unui AVC ischemic.

Printre principalii factori de risc în producerea accidentului vascular cerebral se regăsesc: valorile tensiunii arteriale mai mari de 120/80 milimetri de mercur (mm Hg), colesterolul crescut, fumatul activ sau pasiv, diabetul, apneea în somn, boli cardiovasculare precum insuficiența cardiacă, defecte cardiace, ritm cardiac anormal…, istoric personal sau familial de accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu sau infarct miocardic.

Obezitatea, inactivitatea fizică, fumatul excesul de alcool și consumul de substanțe etnobotanice se numără printre factori care pot facilita producerea unui accident vascular cerebral.

Pentru a evita complicațiile grave și pentru a se putea stabili tratamentul potrivit este necesară prezentarea, la spital, de la primele simptome. Medicii din urgențe împreună cu medicii neurologi vor trebui să determine, de îndată, tipul de accident vascular cerebral suferit precum și zonele afectate. Medicii pot efectua mai multe teste pentru a determina riscul de accident vascular cerebral, precum: examinare fizică pentru a afla debutul simptomelor și dacă acestea sunt încă prezente, analizele de sânge, o tomografie computerizată care poate depista o hemoragie, o tumoră sau un accident vascular cerebral, examinare imagistică – RMN – care poate vizualiza țesutul cerebral afectat de un accident vascular cerebral ischemic şi hemoragii cerebrale.

Tratamentul în cazul unui accident vascular cerebral depinde de tipul acestuia dar și de cauza și de timpul trecut de la momentul declanșării.  Medicii de specialitate vor stabili tratamentul adecvat în urma examinării minuțioase a pacientului.