Când este necesară vizita la medicul reumatolog?

Cu cât mai repede, cu atât mai bine! Asta pentru că o maladie depistată în fază incipientă ne poate scuti de prea multă suferință! Cu toții avem, uneori, dureri articulare, musculare sau osoase. Însă atunci când aceste dureri persistă, fără o cauză cunoscută este indicat să ne prezentăm la medicul de familie. Acesta, în urma unui consult general, este în măsură să ne îndrume spre un medic specialist. Medicul reumatolog este cel care ne poate ajuta să depistăm și să monitorizăm afecțiunile reumatice care pot fi la nivelul articulațiilor, oaselor sau mușchilor. Simptomele care pot indica o boală de natură reumatologică includ dureri articulare persistente, pierderea mobilității la nivelul uneia sau mai multor articulații, inflamații – roșeață și căldură la nivelul zonei afectate, umflături…

Prima vizită la medicul reumatolog constă în primul rând într-un dialog medic-pacient obiectiv și onest. Medicul va întreba care sunt simptomele cu care ne confruntăm și mai ales debutul și evoluția acestora în timp. Vom fi întrebați și despre remediile pe care le-am folosit pentru a atenua durerea, și bineînțeles despre efectele acestora. Totodată medicul ne va întreba despre istoricul familial – și anume toate bolile existente în familie, indiferent dacă vorbim despre afecțiuni cardiace, respiratorii sau reumatice. Astfel înainte de a merge la un consult la medicul specialist trebuie să ne informăm despre afecțiunile medicale cu care s-au confruntat sau se confruntă părinții, bunicii, frații sau surorile.

Medicul va întreba și despre tratamentele pe care le urmăm în prezent, așa că este important să luăm cu noi investigațiile și analizele efectuate în ultima perioadă.

În cazul în care nu avem investigații radiologice/imagistice ale zonelor dureroase, medicul reumatolog ne va indica investigațiile și examinările necesare pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament eficient.

 

Ce boli tratează medicul reumatolog?

Printre cele mai întâlnite afecțiuni reumatologice se regăsesc osteoporoza, osteomalacia, afecțiunile degenerative care au drept cauză uzura unor articulații sau artroza membrelor, afecțiunile infecțioase articulare – boala Lyme, artrita gonococica, artrita tuberculoasă, afecțiunile inflamatorii periarticulare și articulare nedegenerative – tendinite, bursite, entezite, epindilite,  afecțiunile inflamatorii autoimune precum artritele reactive, poliartrita, spondilita anchilozantă, sclerodermia…

O consultație la medicul specialist în reumatologie, imediat după debutul simptomelor este deosebit de importantă deoarece un diagnostic corect, stabilit în fază incipientă, ajută la administrarea unui tratament eficient.