Când ne prezentăm la medicul dermatolog?

Cel mai mare organ al corpului uman este pielea și adeseori unul dintre cele mai neglijate când vorbim despre vizita la medicul de specialitate. Dermatologul este cel care se ocupă de diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor care apar la nivelul pielii. Printre cele mai întâlnite afecțiuni care pot periclita sănătatea celui mai mare organ al corpului nostru se regăsesc: acneea, negii, foliculita, zona zoster, urticaria, psoriazis, eczeme, alunițe… Printre cele mai grave afecțiuni care pot fi diagnosticate de către medicul dermatolog se regăsește melanomul, fapt pentru care pielea și alunițele trebuie monitorizate atent, iar orice modificare de culoare sau aspect trebuie să ne determine să ne prezentăm de urgență la medicul de specialitate. Pentru a ști că pielea noastră este sănătoasă este recomandată o vizită anuală la medicul dermatolog.

Cum decurge un consult la medicul dermatolog?

Prima parte a consultului de specialitate constă într-un set de întrebări legate de istoricul familial, afecțiunile medicale existente, tratamentul administrat, dacă în urma unui tratament s-au observat schimbări la nivelul pielii – urticarii, roșeață, inflamație, dar medicul va întreba și despre expunerea la soare.

Mai apoi medicul dermatolog va examina pielea și posibilele alunițe/negi – de aceea este recomandat ca atunci când mergem la dermatolog să nu folosim deodorante, parfumuri sau loțiuni de corp.

În funcție de obsevsațiile medicului specialist, putem primi o trimitere către un medic de altă specialitate sau se pot efectua examinări suplimentare care să necesite intervenții chirurgicale minore, cu laserul sau cauterizări ale negilor suspecți. Pentru un rezultat corect porțiunile îndepărtate se trimit spre analiză către medicul anatomo patolog.

Medicii din cadrul Secției Clinice Dermatovenerologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad efectuează consulturi de specialitate, în cadrul Ambulatoriului SCJU Arad, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Arad, pe bază de programare, iar în regim de spitalizare continuă, echipa medicală tratează afecțiuni precum: infecții cutanate provocate de agenți bacterieni, micotici sau virali; dermatoze alergice; afecțiuni cutanate autoimune: sclerodermie, lupus, dermatomiozită; dermatoze buloase; dermatoze eritemato-scuamoase de etiologie necunoscută: psoriazis, parapsoriazis; manifestări cutanate ale insuficienței venoase cronice: ulcer venos cronic; tumori cutanate maligne: carcinom bazocelular, carcinom scuamo-celular și melanom malign; ulcerația cronică a pielii nespecificată; arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare.

Programările pentru un consult de specialitate se pot efectua, fizic,  la Biroul de Programări din strada Andrenyi Karoly nr 2-4, telefonic la numărul: 0733/441 686 sau prin centrala spitalului la numărul 0357 407 200 interior 175, de luni până vineri între orele 08.00-18.00. De asemenea, programările sunt posibile și on-line pe site-ul spitalului scjarad.ro, la secțiunea „Programări la cabinetele Ambulatoriului SCJU Arad și verificare istoric medical”