Nu neglijați sănătatea ochilor dumneavoastră! Consulturile periodice la medicul specialist ne pot ajuta să prevenim numeroase afecțiuni oculare.

Unul dintre cele mai importante simțuri ale omului este văzul! Tocmai de aceea trebuie pus un accent deosebit pe sănătatea ochilor încă de la primele zile de viață! Nu toate afecțiunile oculare pot fi prevenite însă controalele periodice la medicul oftalmolog ne ajută să le tratăm în faze incipiente!

Printre cele mai des întâlnite afecțiuni oculare întâlnim – pierderea clarității vederii caracterizată prin vedere neclară, încețoșată, prezbiopia – dificultatea de a focaliza obiectele din apropiere, cataracta, glaucomul, retinopatia diabetică, degenerescența maculară – pierderea vederii centrale, infecții oculare sau alte leziuni, dezlipirea de retină.

Cataracta apare, de obicei,  la vârste înaintate și se manifestă prin vedere încețoșată, dificultatea de adaptare la vederea nocturnă, sensibilitatea la lumină puternică, halouri luminoase. Principalele cauze care determină apariția acestei probleme de sănătate constau în existența unor afecțiuni asociate precum diabetul zaharat, glaucomul, dar și ca urmare a administrării unor tratamente îndelungate cu corticosteroizi sau în urma unor leziuni oculare. Cataracta nu poate fi tratată cu medicamente, fiind necesară și intervenția chirurgicală.

Glaucomul – este determinat de către tensiunea oculară, prin lezarea nervului optic și poate duce la orbire. Prezbiopia – scăderea flexibilității cristalinului manifestată prin dificultatea de a focaliza obiecte aflate la distanță mică. De obicei, această afecțiune apare la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani. Retinopatia diabetică – este o complicație a diabetului care, netratată la timp, poate duce la orbire. Degenerescența maculară – este o afecțiune oculară care constă în pierderea vederii centrale. Pacienții diagnosticați cu această boală acuză vedere încețoșată, distorsionată, lipsa de percepție a culorilor.  Dezlipirea de retină – se manifestă prin opacitatea vederii, senzație de umbră care acoperă parțial sau total câmpul vizual.

 

Sfaturi pentru prevenția afecțiunilor oculare: Unele afecțiuni oculare pot fi prevenite, atunci când urmăm câteva obiceiuri simple. În primul rând ochii noștri trebuie protejați de razele de soare, indiferent de anotimp, cu ajutorul unor ochelari de calitate, iar vara este de mare ajutor și o pălărie ușoară care protejează atât capul cât și ochii. Dieta echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, săracă în grăsimi și sare este importantă și în cazul sănătății ochilor noștri! Aceasta menține în limite normale atât tensiunea arterială cât și tensiunea oculară. Ochelarii de protecție sunt indicați pentru persoanele care nu au probleme de vedere însă care petrec timp în fața micilor ecrane – telefoane, tablete, laptop-uri, PC…. Foarte important este ca atunci când stăm în fața micilor ecrane sau când citim la lumină artificială, să avem corpuri de iluminat adecvate, care să ne permită o lumină suficientă. De asemenea sunt recomandate pauze regulate în care să ne relaxăm ochii și să clipim cât mai des.

În cazul unor activități cu risc este recomandat să purtăm ochelari de protecție, pentru a evita pătrunderea unor corpuri străine în ochi. Spălatul pe mâini, cu regularitate este un factor esențial deoarece lipsa acestuia poate duce la apariția unor infecții oculare.

Somnul suficient și activitatea fizică ajută la păstrarea sănătății generale și totodată a ochilor noștri. Așadar sfaturile pentru ochi sănătoși se aplică defapt pentru prevenția generală în sănătate!

Trebuie ținut cont de faptul că există cazuri în care sănătatea oculară poate să fie afectată și datorită administrării, pe termen lung, a unor medicamente precum: antihistaminice, anticolimergice, medicamente pentru tensiunea arterială, indometacin… Se recomandă, atunci când urmați tratament cu aceste medicamente să discutați cu medicul oftalmolog și să vă prezentați periodic la un consult de specialitate.

În cazul în care apar schimbări la nivelul ochilor este necesar să vă prezentați la un consult de specialitate deoarece un diagnostic rapid și un tratament aplicat în fază incipientă poate reduce agravarea problemelor de vedere, pe termen lung.