Principalele simptome ale unei alergii sunt: strănutul, ochii înlăcrimați, mâncărimile la nivelul ochilor! Prezintă-te la medicul specialist de la primele simptome!
Iarba verde, proaspăt tăiată, polenul diferitelor specii de plante sunt doar câțiva dintre alergenii cu care ne confruntăm în această perioadă. Persoanele cu sistemul imunitar slăbit dezvoltă mult mai ușor o reacție adversă la o anumită substanță, fie ea din plante, fie praf, mucegai sau diferite alimente și medicamente. Unele alergii sunt sezoniere, precum cele la polen sau la anumite plante, iar altele – la substanțe din alimente (în special la nuci, lapte și ouă), medicamente, praf, mucegai, părul de animale… persistă până la administrarea unui tratament adecvat. De asemenea, de obicei, alergiile apar la vârsta copilăriei, însă și persoanele adulte pot dezvolta, la un moment dat alergie la o anumită substanță/aliment.
Principalele simptome ale unei alergii sunt, de obicei strănutul, ochii înlăcrimați, mâncărimile la nivelul ochilor, congestia nazală, erupții cutanate.
Când ne prezentăm la medicul alergolog?
Cu cât mai repede, de la debutul primelor simptome, cu atât mai bine! Mulți dintre noi, confundăm inițial, alergia cu o simplă răceală, deoarece primele simptome sunt foarte asemănătoare. Totuși, la scurt timp de la debutul primelor simptome, în cazul alergiilor apar mâncărimile la nivelul ochilor și al nasului, erupțiile cutanate și, mai mult decât atât, alergiile nu se ameliorează cu paracetamol. Astfel, pentru a evita posibilele complicații este indicat să ne prezentăm cât mai repede la medicul specialist pentru evaluarea corectă și profesionistă a afecțiunii medicale. Cu ajutorul specialistului, simptomele pot fi prevenite sau monitorizate pentru a ne îmbunătăți, considerabil, calitatea vieții. Alergologul vă va efectua o examinare specifică, pentru a determina tipurile de alergeni care vă provoacă simptome. Totodată medicul alergolog vă va recomanda să vă efectuați analize de sânge pentru evaluarea imunității, iar mai apoi va stabili tratamentul adecvat. Spre deosebire de o simplă răceală, de care ne scăpăm într-o săptămână, alergia persistă atunci când ne expunem la substanțele alergene și se agravează an de an atunci când nu este recunoscută și tratată corect, având un impact negativ asupra calității vieții pacientului. Rinita alergică, netratată la timp se poate agrava transformându-se în sinuzită acută sau cronică ori chiar în astm.
Tratamentul alergiilor
Tratamentul adecvat fiecărui individ în parte este stabilit de către medicul alergolog în urma unui examen de specialitate bazat atât pe teste de alergeni cât și pe analize de sânge.
De obicei simptomele pot fi ameliorate prin administrarea de antihistaminice, decongestionante nazale, picături de ochi și corticosteroizi nazali, însă cel mai indicat este ca atunci când apar primele simptome de alergie să ne prezentăm la medicul specialist pentru a ne stabili o conduită adecvată care să ne ajute
Consultații de specialitate în Ambulatoriul SCJU Arad
În cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad funcționează un cabinet de alergologie și imunologie clinică unde dr. Camelia Ciacli efectuează consultații de specialitate în fiecare zi de marți, între orele: 08.00 – 11.00, de joi, între orele 8.00 – 10.00 și de vineri, între orele: 12.00-14.00. Cetățenii care necesită un consult la medicul alergolog se pot programa telefonic la numerele de telefon: 0357 407 200 sau 0733 441 686 de luni până vineri între orele 08.00 – 18.00, ori se pot programa on-line pe site-ul spitalului: www.scjarad.ro.