Secția Clinică Neonatologie

își desfășoară activitatea pe strada Episcopiei, nr 5, într-una dintre cele mai frumoase clădiri din perioada antebelică și interbelică, Palatul Eliz Fischer, astăzi monument istoric. Secția de Nou-Născuți funcționează din 1922 în Arad, perioadă în care se nășteau în jur de 30-40 de bebeluși pe an.

O aripă a clădirii a fost renovată și modernizată în anul 2019, de către Asociația Cetatea Voluntarilor Arad, cu sprijinul comunității arădene, iar în prezent se efectuează demersurile necesare pentru continuarea lucrărilor de modernizare.

Activitatea medicală a Secției Clinice Neonatologie

are ca principal obiectiv acordarea de servicii medicale pacienților nou-născuți, corespunzătoare unei maternități de gradul II, conform Ordinului nr.1881/2006 pentru ierarhizarea maternităților din România.

Secția are în structură 65 de paturi, distribuite în trei sectoare: 15 în Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală, 15 în Compartimentul Prematuri și 35 pentru nou-născuții fără probleme de sănătate.

Compartimente

Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală

are în dotare echipamente medicale necesare îngrijirii și tratării nou-născuților cu probleme de sănătate, născuți la termen sau prematuri, cu vârsta de gestație de peste 32 de săptămâni și greutate mai mare sau egală cu 1.500 de grame, conform legislației în vigoare și statutului de maternitate de grad II. Compartimentul dispune de incubatoare performante, monitoare de funcții vitale, pulsoximetre, lămpi de fototerapie, injectomate pentru administrarea soluțiilor perfuzabile, aparate de suport respirator invaziv și noninvaziv, ecograf performant, aparat radiologic mobil, aparate de screening auditiv și bilirubinometru portabil.

Compartimentul Prematuri

asigură îngrijirea nou-născuților prematuri și cu greutate mică la naștere, după externarea din Terapia Intensivă Neonatală, pentru asigurarea bunei dezvoltări somatice și neurologice, cu asigurarea consulturilor interdisciplinare necesare și instruirea părinților pentru îngrijirile ulterioare la domiciliu.
Nou-născuții sănătoși sunt îngrijiți în procent de 90% în sistem rooming-in, pentru promovarea alimentației naturale și întărirea legăturii psiho-afective dintre mamă și copil.

Screening metabolic

Toți nou-născuții beneficiază de screening metabolic conform programului național de depistare precoce a unor boli metabolice cu consecințe neurologice severe, respectiv hipotiroidismul congenital și fenilcetonuria. De asemenea, în secție se aplică screeningul auditiv pentru toți nou-născuții.

  • Când este necesar să te prezinți la un consult cardiologic? Depistarea precoce a factorilor care ar putea duce la boala cardiovasculară.

  • Viața ta este în mâinile tale, spală-le corect. Nu cheltuiți pentru boli, investiți în igiena dvs. Spune adio germenilor.

  • Sfaturi pentru sezonul rece, ambientul propice pentru apariția unor boli intercurente.

Câteva imagini și informații

Echipa medicală a Secției Clinice Neonatologie

Sunați la (004) 0257 255 878 - int. 4 - Fax.: 0372 874 754

Sau contactați-ne prin formularul de mai jos

Vă vom contacta în decurs de o zi.

Accesibilitate